miercuri, 28 iunie 2023

"Astronoman", tabara Leisure Garden la Arieseni

Luni, 26.06.2023, am fost invitat la Arieșeni, județul Alba, într-o tabără organizată de Leisure Garden Arad, pentru a ține un workshop de astronomie.

După-amiază târziu, ne-am strâns în sufrageria vilei unde a avut loc tabăra, iar după cină, într-o atmosferă foarte prietenoasă, ca în familie, am început o "Călătorie prin Univers", urmând cursul unei prezentări PowerPoint, unde despre fiecare slide, am povestit și răspuns întrebărilor. 







Am rămas surprins încă din primele clipe de interesul arătat de copii. A plouat cu întrebări, una mai bună ca cealaltă, iar întrebările au fost puse cu entuziasm și o sete de cunoaștere ieșită din comun. Am povestit mai mult de o oră despre stele, sistemul solar, stele îndepărtate, găuri negre, galaxii, am luat în mână meteoriți, bucăți de rocă provenite de pe planeta Marte și de pe Lună, și am tot răspuns la întrebările care păreau că nu se mai termină. Între timp s-a întunecat, așa că de la teorie am trecut la practică. Ne-am îmbrăcat bine și am ieșit în curte unde era deja pregătit telescopul dobsonian, gata să ne arate frumusețile cerului înstelat.

Primul obiect observat a fost Luna, aflată în fază de semi-Lună (iluminat 50%), cu umbre, cratere și relief variat și spectaculos. Am povestit puțin despre fazele lunii, le-am explicat micilor curioși de ce avem lună nouă, semi-Lună sau lună plină.

Luna captată prin ocular cu un telefon mobil



După aceea, am trecut la steaua dublă optică Albireo din constelația Lebăda, unde am observat contrastul între cele două stele componente. Copiii au observat componenta de culoare portocalie și cea albastră, aflând că într-adevăr, stelele nu sunt doar niște puncte albe pe cer.







Perechea de stele Alcor Mizar din constelația Ursa Mare (Carul Mare), pe care unii au văzut-o ca stea dublă și cu ochiul liber, dar prin telescop am observat că acolo sunt de fapt 4 steluțe.

Ne-am uitat și marele roi sferic M13 din constelația Hercule, ce conține aproximativ 550.000 de stele.

Succesul fiecărei tabere este roiul deschis NGC457 din constelația Cassiopeia, căruia i-am dat noi numele de Stick-Man-Cluster, fiind de fapt cunoscut sub numele de Dragonfly Cluster, E.T. Cluster, Owl Cluster, Kachina Doll Cluster sau Phi Cassiopeiae Cluster.

Am mai observat roiul deschis M11 din constelația Scutul, roiul dublu din constelația Perseu și am văzut multitudinea de stele care apar în câmpul vizual al telescopului, în zonele de pe cer unde cu ochiul liber nu se vede nici măcar o steluță.

Am încheiat cu observarea stelei "moarte" Ring Nebula, Messier 57, din constelația Lira, vizibilă sub forma unui inel gri. Acesta este de fapt o stea ajunsă în etapa finală a evoluției sale și își aruncă învelișul extern în spațiu.

Între timp, am învățat câteva constelații, le-am arătat câteva stele mai cunoscute, dar am și învățat să determinăm nordul geografic cu ajutorul Carului Mare și a stelei polare.




Cred că cel mai frumos moment al taberei a fost reprezentat de un dialog între câțiva copii, așa, spre finalul observațiilor:

"Și eu vreau să fiu astronoman... astronowoman sau cum se spune... hai să întrebăm... Domnu'!?", cum se spune la ceea ce faceți dumneavoastră? Astronomie, le spun, cu încă câteva explicații despre știință... la care copiii îmi spun cu o sinceritate și un entuziasm demn de invidiat... "Și noi vrem să fim astronomi".....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Experiența Memorabilă de la Întâlnirea Anuală a Societății Astronomice Maghiare

Anul acesta am avut bucuria de a participa din nou la întâlnirea anuală a Societății Astronomice Maghiare (MCSE), care s-a desfășurat între ...