joi, 22 februarie 2024

Scoala altfel, Februarie 2024

"Scoala altfel" și "Săptămâna verde" sunt două programe educaționale organizate în școli. Ambele programe reprezintă oportunități pentru școli de a aborda tematici educaționale în afara cadrului obișnuit al orelor de curs, oferind elevilor experiențe și cunoștințe noi în diferite domenii.

În luna februarie, mai multe unități de învățământ din Arad au organizat săptămâna „Școala altfel”. și am fost invitat să particip timp de 5 zile la diverse clase și școli, inclusiv la o grădiniță, cu un program de popularizare a astronomiei.

Prima acțiune a avut loc în data de 16 februarie 2024, vineri seara (în avans, din cauza prognozei meteo nefavorabile pentru săptămâna următoare), când am ținut o prezentare la telescop pentru copiii din centrul de criză DGASCP Arad. Acești copii, au avut oportunitatea să privească prin telescopul dobsonian de 20cm craterele de pe Lună, formațiunea optică Lurar X, Jupiter și sateliții galileieni, roiul deschis M35, nebuloasa din Orion M42, steaua dublă Castor, precum și perechea de stele duble Alcor și Mizar, iar punctul culminant al serii a fost observarea clusterului „Stick Man”,după cum a fost rebotezat de către copii, cunoscut defapt sub numele de NGC457 sau Owl/ET Cluster. Mă bucur enorm că am adus zâmbetul pe buzele acestor copii, iar unii din ei și-au exprimat dorința de a deveni astronomi.

În zilele de luni, 19 februarie, și marți, 20 februarie, am ținut prezentări pentru copiii de clasa a V-a de la Colegiul "Csiky Gergely" din Arad, despre univers și sistemul solar. Călătoria în univers i-a fascinat pe acești mici exploratori, iar întrebările păreau să nu se mai termine. În cele două zile, copiii au avut ocazia să asculte povești despre meteori și meteoriti, stele, planete, stații spațiale, sateliți și distanțe măsurate în ani-lumină, găuri negre sau posibilitate vieții în afara sistemului solar. Programul s-a încheiat cu observații astronomice virtuale, cu ajutorul tehnologiei VR.
Nu pot să nu remarc cât de bine au fost pregătiți copiii de către doamna profesoară Hevesi Eva în timpul limitat alocat de programa școlară de geografie ,pentru studierea spațiului cosmic. Copiii au dobândit cunoștințe solide la orele de curs, despre sistemul solar, formarea stelelor, compoziția meteoritilor și despre diversele obiecte ce se găsesc în sistemul solar.
Tot luni, am fost invitat să particip la o seară a cercului literar "Tóth Árpád", unde tema abordată a fost elementele astronomice din cântecele populare. Am ilustrat câteva subiecte precum cerul înstelat, constelațiile Carul Mare și Mic, Venus sau Calea Lactee. A fost remarcabil să observ interesul pentru cerul înstelat exprimat prin prisma iubitorilor de literatură, o abordare mult mai romantică.

Miercuri, 21 februarie, a venit rândul celor mici de la grădinița „Kincskereső” din Arad. Am fost surprins de interesul arătat de acești copii. Am povestit despre stele, sistemul solar și meteori, ne-am jucat de-a căutatul de meteoriti presupuși căzuți în sala de curs, am ghicit constelații, dar VR-ul a captat definitiv atenția lor. Copiii au stat cu gura căscată o oră întreagă, iar conform spuselor educatoarelor, această liniște și atenție nu este ceva obișnuit. Înțeleg acest fenomen, deoarece știu bine cât de captivant poate fi universul și sunt convins că am deschis apetitul copiilor pentru a cunoaște tainele universului cosmic.


Am încheiat seria mea de prezentări astro în cadrul "Săptămânii altfel", joi, 22 febrarie, la Colegiul Național "Vasile Goldiș" Arad, unde elevii claselor a V-a au participat la călătoria prin univers descrisă mai sus. Ca și în cazul celorlalte prezentări, și aceasta s-a încheiat printr-o mulțime de întrebări, iar interesul arătat față de știință este tot semnificativ.

Am văzut că există un interes crescut al copiilor pentru cunoașterea spațiului cosmic, astfel că studierea astronomiei la școală ar fi de o importanță majoră.
Studierea astronomiei în școli este importantă deoarece,dezvoltă gândirea critică și analitică prin necesitatea de a analiza și de a raționa critic. Ne ajută să înțelegem universul, originea și mărimea acestuia, oferind o perspectivă mai profundă asupra locului nostru în cosmos. Inspirația adusă de descoperirile fascinante din astronomie poate stimula pasiunea pentru știință și înțelegerea lumii înconjurătoare. Promovează educația, implicând discipline precum fizica, matematica, chimia și biologia. Dezvoltă o perspectivă globală, evidențiind faptul că suntem parte a unui sistem mai mare și că trebuie să apreciem diversitatea și fragilitatea planetei noastre. Stimulează inovația și descoperirile, conducând la numeroase inovații tehnologice și avansuri științifice care au un impact semnificativ asupra societății umane.


Oare de ce nu se predă astronomia în școli, când deja în grădiniță există un asemenea interes?


Carul Mare..wow....defapt e un urs....hmm....

Avem în mânuțe spațiul cosmic, o mică bucățică...Zâmbetele spun multe....

Luna....Am Luna in mânuță...

la cercul literar "Tóth Árpád"
Jupiter este.......Uite un asteroid...


Andrei Pop, unul dintre cei mai pasionați astronomi, cu proaspăta lui colecție de meteoriți. Copiii de la Colegiul "Vasile Goldiș" au avut parte de o prezentare de astronomie la inițiativa lui.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Explorând universul. Experiențe pentru copii în patru evenimente de popularizare a astronomiei

Săptămâna trecută am participat la patru activități de popularizare a astronomiei: două în cadrul unui program de finanțare pentru proiecte ...