Pericolul iluminatului public excesiv asupra sănătății

Pericolul iluminatului public excesiv asupra sănătății



Scriu acest articol in calitate de astronom amator, căruia iluminatul public excesiv, îi fură bucuria de a observa minunile cerului înstelat din oraș din propria curte, dar pana la urma, astronomul, fie amator, fie profesionist, se poate deplasa câteva zeci sau sute de kilometri, departe de lumina orașelor, unde întunericul natural al nopții, oferă un spectacol grandios pe cer, invizibil din orașe. Multi considera ca “problema” iluminatului public în exces este o “durere” doar al astronomilor, sau in general iubitorilor de stele deși observarea cerului înstelat ar trebui sa fie accesibila oricui, în realitate acest iluminat artificial excesiv este mai dăunător decât pare la prima vedere.

Poluarea luminoasă este prezența luminii artificiale în mediul nocturn. Astfel, la căderea nopții, nenumărate surse de lumina artificiala (iluminare urbana, panouri publicitare, birouri iluminate in permanenta, iluminat architectural etc) invadează întunericului normal și dorit pe timpul nopții.

Deși este considerată un semn al civilizației avansate și al bunăstării unei națiuni, iluminatul inutil și in exces este o forma de poluare foarte puțin amintita, care pana acum a fost considerata mai puțin periculoasa pentru sănătate in comparație cu alte surse de poluare clasice cum ar fi smogul, depozitarea deșeurilor, otrăvirea apelor și solurilor cu pesticide si cu diverse alte substanțe toxice.

Omul ca și orice alta ființa vie s-a adaptat constant la mediul in care trăiește. Succesiunea zi-noapte este o componentă esențiala a mediului în care trăim, astfel ca viata s-a adaptat in dezvoltarea sa la acest ciclu. Iluminarea excesiva pe timpul nopții poate deruta sau chiar afecta omul daca aceasta lumina ajunge și acolo unde nu este necesară.

Gândiți-va numai, cate legende mituri si superstiții s-au născut în perioadele antice, în care iluminatul public nu exista, când singura sursa de poluare luminoasa naturala era Luna, care in faza plină, odată pe luna, pentru câteva zile, inunda în lumina orașele, satele, câmpiile, pădurile, munții si marile, a dat naștere vorbelor din popor, pe care le folosim și astăzi, cum ar fi “nu pot dormi ca e Lună plină", “Luna plină îmi afectează diverse comportamente, acțiuni sau stări ” legendele modificărilor fizice si metafizice , cum ar fi schimbarea din om în vârcolac, somnambulism și tot felul, apariția și transformare in tot felul de animale, sau existenta a tot felul de mituri băbești, vrăji, care au luat naștere probabil din cauza luminii invazive a Lunii Pline. Azi, știm deja că alte schimbări energetice, metafizice sau fizice nu au loc periodic pe, sau din cauza satelitul nostru natural, decât gradul de iluminare a acestuia, lumina ce este de fapt lumina solara reflectată, iar cantitatea acesteia depinde de poziția lunii pe orbita pământului (faze). Pentru a explica schimbările sus amintite, pe care le aduce Luna plină, ar trebui sa înțelegem ca așa numitul „vinovat” este lumina invazivă. Organismele au evoluat si s-au adaptat ciclului normal zi-noapte , și timp de sute de mii de ani, ne-a fost înscris genetic, nevoia de întuneric natural care sa fie perturbat doar de câteva zile de Luna plina, in nopțile senine.

Dar de la inventarea becului acum aproximativ 150 de ani, lucrurile s-au schimbat, iluminatul artificial a intrat în viața noastră și este aici pentru a rămâne, ajungând deja sa depășească, cu mult intensitatea luminii naturale a lunii pline și, deși iluminatul public aduce numeroase beneficii, există și reversul medaliei, cum ar fi poluarea luminoasă.

Studiile de specialitate din ultimele decenii arată că poluarea luminoasă se dovedește a fi un adevărat pericol atât pentru oameni, cât și pentru ambient. Este inevitabila pătrunderea luminii stradale în dormitoare, unele zone urbane fiind grav afectate, cum ar fi arterele principale, unde becurile iluminatului public se afla la înălțimea etajelor 1, 2 sau chiar 3, invadând practic apartamentele neprevazute cu rolete performante, iar în majoritatea cazurilor sau în cel mai bun caz unele apartamente sunt dotate cu roletă sau o simplă draperie care nu obturează suficient. Astfel ajungem sa dormim pe “Luna plina artificiala 365 de zile din 365...”

Conform specialiștilor, expunerea noastră cotidiană la lumina electrică a crescut considerabil în ultimele decenii, ajungând la o medie de șapte ore zilnic. Această expunere, care a fost denumită "poluare prin lumină artificială", se dovedește a fi un real pericol pentru sănătate, constituind unul dintre cei mai importanți factori aflați la originea creșterii ratei de îmbolnăvire de cancer. Studii medicale privind efectele luminii excesive asupra omului au arătat ca poluarea luminoasa sau expunerea îndelungata la lumina poate produce o multitudine de efecte adverse asupra sănătății. Supra-iluminarea sau compoziția spectrală improprie a luminii duc la migrene repetate, oboseală, stres, scăderea funcțiilor sexuale si stări de panică. De asemenea, s-a descoperit că, sub efectul luminii artificiale, epifiza sau numit și glanda pineală (o mică glandă situată în creier) își diminuează producția de melatonină, al cărei rol este important în prevenirea îmbătrânirii şi a apariției tumorilor de orice gen sau în stabilizarea presiunii arteriale. Dacă lumina ledurilor, neoanelor şi a becurilor colorate invadează camerele copiilor pe timp de noapte, aceștia sunt predispuși la miopie și la tulburări de ordin emoțional, din cauza suprasolicitării fizice şi psihice. Florile îmbătrânesc mai repede, supra luminarea artificială are efecte negative notabile asupra florei şi faunei locale. Vegetația luminată în permanență se ofilește mai rapid decât cea expusă la succesiunea normală întuneric-lumină, iar ritmul de fotosinteză este afectat. Păsările migratoare cad pradă unei confuzii temporale din cauza iluminatului continuu. Insectele nocturne şi cele cu rol de polenizatori sunt decimate, luminile artificiale din timpul nopții fiind a doua cauză a mortalității lor, după produsele fitosanitare.

In ultimii câțiva ani, suntem martori la schimbarea becurilor cu sodiu mercur, în becuri cu leduri, ce ar putea aduce un real beneficiu in cazul in care un bec cu sodiu mercur ar fi schimbat cu un bec cu led. În acest caz, se pot face reale economii de curent și se pot aduce și unele beneficii, pentru că aceste leduri pot fi reglate în așa fel încât să lumineze numai acolo unde este necesar, nu înspre cer, nu înspre casele vecinilor si nicidecum in dormitoarele oamenilor.

Practica arata ca un bec cu sodiu mercur este schimbat cu atâtea leduri câte consuma curentul egal consumat de acel bec cu sodiu mercur schimbat, iar astfel nu se face nici economie reală de curent, ci doar se contribuie la creștere de zeci de ori a poluării luminoase, si apar cheltuieli crescute cu întreținerea si montarea acelor becuri, și nu in ultimul rând apare fenomenul de iluminat public în exces discutat mai sus.

Majoritatea oamenilor doresc cât mai multă lumină pentru a se simți mai in siguranță noaptea, dar nu sunt informați despre reversul medaliei. Ar trebui iluminate zonele în care lumina este cu adevărat necesară, nu transformarea orașului în zi si pe cursul nopții, iar cel mai important să facă tot posibilul să creeze condiții optime de somn, făcând dormitorul locul complet întunecat din casă sau apartament.




Armand Popa

Anexat, cîteva poze din Arad, unde se pot vedea becurile puse excesiv   

pe fiecare stâlp se găsec 3 becuri, în loc de 1




Blocurile sunt inundate în lumină albă












becurile lumineaza în dormitorul cetățenilor



Asfaltul reflectă lumina

Zona din afara localității, pe drumul ce duce în pădurea Ceala și zona industrială Arad-Nord  . Practic abia circulat, totuși becurile sunt puse extrem de dens (din 40 în 40 de metri). 

                                                                              

Referinte*

/adevarul.ro/news/societate/poluarea-luminoasa-stinge-stralucirea-stelelor-1_50ac0fa77c42d5a6638465b8/index.html

www.ecomagazin.ro/poluarea-luminoasa/

www.elba.ro/solutii-impotriva-poluarii-luminoase/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Experiența Memorabilă de la Întâlnirea Anuală a Societății Astronomice Maghiare

Anul acesta am avut bucuria de a participa din nou la întâlnirea anuală a Societății Astronomice Maghiare (MCSE), care s-a desfășurat între ...