luni, 12 august 2024

Experiența Memorabilă de la Întâlnirea Anuală a Societății Astronomice Maghiare

Anul acesta am avut bucuria de a participa din nou la întâlnirea anuală a Societății Astronomice Maghiare (MCSE), care s-a desfășurat între 6 și 11 august în Tarján, la Baglyas Park. Acest an a fost deosebit de special pentru mine, deoarece pentru prima dată l-am luat cu mine pe fiul meu, Ayan, care nu mai participase niciodată la un astfel de eveniment. Spre surprinderea mea, Ayan a fost mult mai încântat de experiență decât mi-aș fi putut imagina vreodată.

Prima Zi

Am pornit la drum vineri în zori și am ajuns în Tarján în jurul orei 9 dimineața. După ce ne-am înregistrat și am montat cortul, ne-am aruncat imediat în mijlocul evenimentelor. După ce am asistat la prima prezentare, ne-am întâlnit cu vechi prieteni și am discutat despre pasiunea noastră comună pentru astronomie.

Pentru Ayan, unul dintre cele mai captivante programe a fost atelierul organizat de Miklós Becz și grupul său, dedicat atât copiilor, cât și adulților. Aici, Ayan a avut ocazia să participe la diverse activități creative, cum ar fi realizarea de galaxii din zahăr, cratere din biscuiți și nebuloase protoplanetar. Zâmbetele de pe fețele copiilor au arătat clar că acest atelier a fost un succes răsunător.

Prezentarea și Planetariul

La ora 5 după-amiaza, am susținut propria mea prezentare, intitulată „Astronomia în buzunar: descoperă minunile cerului cu ajutorul telefonului și telescopului, fără GoTo”. După prezentare, am vizionat două scurtmetraje la Planetariul Mobil, care l-au impresionat profund pe Ayan. În mod special, i-a plăcut povestea „Poți fi special! Aventurile neobișnuite ale unei stele obișnuite – Little Star (poveste despre Soarele nostru)”, un film de aproximativ 25 de minute.


Observațiile de Noapte

Când s-a lăsat întunericul, a început una dintre cele mai așteptate părți ale întâlnirii: forfota pregătirilor pentru observațiile nocturne. Ne-am pregătit și noi telescoapele, un telescop Dobson de 20 de centimetri și „Ayanscope”-ul lui Ayan, de 130/565 mm. Minunile cerului nocturn, Calea Lactee, stelele căzătoare și galaxiile îndepărtate ne-au lăsat din nou fără cuvinte. Deși a trebuit să întrerupem observațiile în jurul miezului nopții din cauza norilor, am revenit dimineața devreme și am fost întâmpinat de un cer senin, plin de stele, care m-a ținut treaz până în zori.


Evenimentele de Sâmbătă și Noaptea de Închidere

Ziua de sâmbătă a fost plină de socializare, prezentări și activități comunitare. La ora 12:45, am realizat fotografia de grup, apoi am participat la târg, unde am avut ocazia să cumpărăm și să vindem diverse accesorii pentru telescoape. O bucurie aparte a fost să reușesc să achiziționez un fragment de meteorit provenit de pe asteroidul Vesta. Ayan a participat din nou la atelierul condus de Miklós Becz, unde a încercat noi activități interesante.

Seara, am continuat cu observațiile, fiind din nou impresionați de spectaculozitatea Căii Lactee și a stelelor căzătoare. Întreaga tabără a izbucnit în strigǎte de fiecare dată când apărea o stea căzătoare pe cer, împărtășind bucuria oferită de spectacol. Norii au început să apară abia în jurul orei 3 dimineața, moment în care m-am retras la somn, satisfăcut de tot ce reușisem să observ. Pe parcursul nopții, am avut ocazia să testez diverse telescoape, adunând noi cunoștințe și experiențe de neuitat.

Despărțirea și Întoarcerea Acasă

Duminică dimineața, am strâns tabăra și ne-am luat rămas bun cu tristețe de la Tarján. Deși aveam în față un drum lung de aproximativ 330 km până acasă, numeroasele experiențe și amintiri pe care le-am împărtășit cu Ayan au transformat această întâlnire într-o experiență de neuitat.


Mulțumim, Tarján și MCSE! Cu siguranță vom reveni anul viitor și abia așteptăm să petrecem din nou câteva nopți magice sub cerul înstelat.

Poza de grup (Noi suntem undeva in partea stângă a imaginii)






prin tabără

activități pentru copii

planetariu mobil

înainte de poza de grup

cu noul telescop solar Acuter

căsuța noastră

activități cu copii

în planetariu cu Ayan

la un pahar de vorbă cu Gombos Szilárd

cu Varga István din Tg. Mureș

expoziție de telescoape vechi

panetartiul mobil

prezentare

Ayan în bucătărie :)

galaxii din zahăr

prezentarea mea

Ayanscope, Ayan si eu :)

oglindă de 75cm!!!

75....

nopatea la observații

radiotelescop

bazarul

telescopul meu

Ayan și "Ayanscopul"

telescoape

noul meu meteorit



noaptea la observații

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Experiența Memorabilă de la Întâlnirea Anuală a Societății Astronomice Maghiare

Anul acesta am avut bucuria de a participa din nou la întâlnirea anuală a Societății Astronomice Maghiare (MCSE), care s-a desfășurat între ...