Despre mine

Salut! Numele meu este Armand Popa. Încă din copilărie am fost fascinat de frumusețea boltei cerești, însă, cumva, nu am reușit să privesc printr-un telescop până la vârsta de 36 de ani. De-a lungul timpului, interesul meu pentru astronomie a fluctuat: uneori era puternic, alteori dispărea complet, doar pentru a reveni mai târziu, rămânând mereu o prezență periferică în viața mea.


În drum spre o sesiune de observații, alături de principalul meu instrument, un Newtonian Omegon cu apertură de 203 mm, pe o montură Dobson construită inițial…



Totul s-a schimbat într-un mod neașteptat când colegul meu, Torma Csaba, proprietarul magazinului de instrumente muzicale unde lucram la acea vreme, mi-a pus în mâini un telescop Optus, aproape nefuncțional. Acesta a fost scânteia care mi-a (ne-a) reaprins dorința de a privi cerul printr-un telescop. Așa am ajuns să iau legătura cu domnul Mircea Pteancu, despre care aflasem încă din 2011, când căutam pe Google „astronomie Arad” și „telescop Arad”. Am descoperit astfel existența astroclubului Galaxis. Inițial, am corespondat puțin prin e-mail cu domnul Pteancu, dar lucrurile nu au mers mai departe.

Apoi, în 29 martie 2017, am avut ocazia să-l întâlnesc personal, datorită acelui telescop Optus.  M-a primit la el acasă  și mi-a și arătat prin telescopul său câteva obiecte cerești. Acea seară a fost un moment definitoriu, care mi-a schimbat viața pentru totdeauna.

După acea primă sesiune de observații, în care am văzut pentru prima dată nebuloase, galaxii, roiuri stelare și stele duble, pasiunea mea pentru astronomie a prins avânt. Din bunăvoia domnului Balica Nicu, am primit un telescop TCM cu apertură de 76 mm și distanță focală de 700 mm, cu care am reușit să descopăr singur primele mele obiecte cerești. Apoi, mi-am achiziționat un telescop newtonian Seben de 203 mm apertură și 1000 mm focală, pentru care, sub îndrumarea domnului Pteancu, am construit o montură Dobson – pe care o folosesc și astăzi. De-a lungul timpului, mi-am schimbat echipamentul de mai multe ori, iar în prezent am o colecție de șapte telescoape astronomice și șase binocluri.

După mulți ani fără acces la un telescop, odată ce am devenit proprietarul unuia și am avut un mentor ca domnul Pteancu, nu a mai existat cale de întoarcere. De fiecare dată când cerul a fost senin, am fost afară, fie în curtea casei, fie la marginea orașului sau în zone lipsite de poluare luminoasă, făcând observații astronomice cu echipamentul de care dispuneam la acel moment.

Mi-am propus să observ tot ceea ce poate fi vizibil cu un telescop de amator, cu apertură de 20-30 cm, din emisfera nordică. Am început cu lista Messier, apoi Caldwell, Herschel 400, Herschel 800 și diverse liste de stele duble, obiecte binoculare și alte catalogate în principiu de la American Astronomical League. Astăzi, pot spune că am finalizat aceste liste, iar, conform jurnalului meu de observații în format Excel, până la finalul anului 2024 am observat 2833 de obiecte astronomice, majoritatea de mai multe  ori , incluzând galaxii, stele duble, roiuri, nebuloase, stele variabile și asterisme. Probabil mai sunt obiecte neobservate de către mine, dar nu cred că sunt departe de a explora tot ce se poate vedea cu un telescop de amator. În orice caz, continui să fac observații în același ritm.

Pe lângă observațiile astronomice, am contribuit la revitalizarea unuia dintre cele mai vechi astrocluburi din România – astroclubul Galaxis – care astăzi este unul dintre cele mai active, organizând star party-uri, evenimente publice și activități educative.

Un alt aspect important pentru mine a devenit popularizarea astronomiei. Am susținut numeroase prezentări în școli, la evenimente publice, am organizat sesiuni de observații pentru public și am participat la interviuri și emisiuni radio-TV. Astronomia a evoluat dintr-un hobby într-un stil de viață. 

Am dezvoltat o prezentare interactivă despre Univers, Sistemul Solar, viteza luminii, distanțele din cosmos și alte concepte fascinante. Acest program include și o sesiune dedicată meteoriților, unde participanții pot ține în mână fragmente reale din spațiu, precum și o experiență VR (realitate virtuală) pentru explorarea cerului. În funcție de condițiile meteo, prezentările se încheie cu observații astronomice prin telescop. Acest workshop are mare succes în rândul copiilor, dar nu numai,  iar eu sunt convins că datorită lui unii dintre ei vor fi inspirați să descopere mai departe acest domeniu vast și fascinant.

Particip, alături de alți pasionați de astronomie, la diverse întâlniri, simpozioane și evenimente dedicate comunității de amatori. Sunt membru al mai multor organizații de astronomie, printre care

  • Astroclubul Galaxis Arad

  • Societatea Română pentru Astronomie Culturală

  • Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE)

  • Asociația AstROmania

  • DarkSky International

De asemenea, sunt moderator pe forumul Astronomy.ro și încerc să fiu cît mai activ și pe forumurile internaționale precum Cloudynights.com sau Stargazerlounge.com,  și pe grupurile de astronomie de pe rețelele sociale.

Pentru mine, astronomia nu mai este doar un hobby, ci o adevărată misiune: aceea de a aduce mai aproape de oameni frumusețea cerului înstelat și de a face cunoscută astronomia ca știință.

Continui să fac observații cu aceeași pasiune, descoperind mereu noi detalii fascinante ale Universului și împărtășindu-le cu cei din jur. Privind spre stele, mă simt parte dintr-o poveste cosmică nesfârșită, pe care vreau să o spun mai departe.


Cu aceste telescoape a început povestea. De la stânga la dreapta: OPTUS 76/700 , TCM 76/700 și SEBEN 203/1000




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Raport de Observații Astronomice - 21 Martie 2025 Locație: Câmp la aproximativ 20 km de Arad Participanți: Armand Popa și Dan Codre Cond...