luni, 29 august 2022

AstROmania 2022 (26-27 august)

Anul acesta, am participat la ultimul weekend de observatii, al taberei de astronomie "astROmania". Tabara a avut loc intr-un splendid decor, la Cabana Curmaturi, langa Tau Bistra, in drum spre Transalpina, sub un cer extraordinar (am prins noptile perfect senine)

Calea lactee, deasupra observatorilor din tabara. Foto: Stefan Pop CotAm pornit vineri, 26 august, in jurul orei 11, echipat cu telescopul dobsonian de 8" (203/1000)

Telescopul poarta deja centura de siguranta, urmeaza sa il pun si eu :)


Ce bine ca avem autostrazi!

Am ajuns la Tau Bistra, de unde au urmat ultimii  aproximativ 7 km de la drumul principal spre cabana, drum pe care uneori m-am simtit ca astronautii pe pe roverul lunar.  Oricum sa fie drumul, peisajul este absolut superb!

drumul spre cabana


Odata ajuns la cabana, m-a intampinat o priveliste foarte draga mie. Camp de observatii, plin cu telescoape ce asteptau lumina stelelor, acoperite si protejate de pericolele ce pandesc ziua!

 
Cabana e faina, personal exeptional, mancare excelenta, nu am ce reprosa. Cel mai mult mi-a placut camera, unde am avut "observatorul" meu personal pentru cateva ore dimineata

sala de mese

cabana

drumul de langa cabana

sala de mese, tocmai se serveste cina

sala de mese, loc si pentru jucariile noastre


Camera , fiind la mansarda, a avut un geam Velux, fix deasupra patului, de unde dimineata, am adormit cu vedere spre Marte si Pleiadele (motiv pentru care am adormit destul de greu)Am cunoscut oameni faini, cu aceasi pasiune pentru stele. A si urmat poza de grup a participantilor la tabara, in tricourile astROmania


Poze de grup cu toti participantii la observatii (inclusiv astro gainile :) )

Pe campul de observatii, era plin de telescoape, atat dobsoniene pentru observatii vizuale, cat si reflectoare si refractoare pentru astrofoto


Dupa socializare, cina, odihna, a urmat momentul culminant...a inceput sa apuna soarele, lumea a iesit la telescoape sa le pregateasca, se le descopere, sa porneasca incalzitoarele anti roua, sa seteze setupul pentru astrofoto etc

Dobsonianul meu in crepuscul

In prima seara am avut ocazia sa testez mai multe oculare de top, sa vad cum se comporta pe telescopul meu, dar am facut observatii si cu telescoapele "mari" din tabara, un newtonian cu oglinda de 365mm si focala de 1810mm denumit "Balaurul" si un newtonian tot pe montura dobson cu oglinda de 600mm F/3.3 denumit "Godzilla" si am facut comparatii de apertura pe diverse obiecte.

"Godzilla" D=600mm F/3.3, a lui Ivo Dinev

"Balaurul" D=365 focala=1810mm a lui Stefan Pop-Cot

alaturi de dobsonianul meu D=203 focala 1000mm. Foto: Catalin Paduraru


Observatiile din 26 august

Scot in evidenta nebuloasele Veil, pe care le-am vazut in telescopul meu, comparat cu Balaurul si Godzilla. In telescoapele mari, imaginea este absolut uluitoare, cu detalii fine ca in poze

Cu "Balaurul" am observatPrin "Godzilla" am vazut


Prin telescopul meu dobsonian de 8" am observat:A doua zi, am petrecut-o in hamac, mai dormind, citind asteptand seara. Cafea in regim de DIY , sub telescop :)


observatorul ziua

privelistea din hamac

Dupa cina, aceasi rutina ca si cu o zi inainte, iar dupa ce s-a lasat intunericul, am trecut la observatii

As scoate in evindenta observatiile planetare. Seeingul a fost la moment dat foarte bun. Asa ca am putut observa Jupiter, Saturn si Marte prin "Balaurul" 

-pe Jupiter se vede foarte bine GRS, pata rosie, cu detalii fine si mai multe benzi
-pe Saturn se vede diviziunea Cassini al inelului, umbra inelului pe discul planetar si cateva benzi pe disc
-pe Marte se vede calota polara si 2 nuante de oranj/maro

Prin dobsonianul meu, am reusit sa observ pentru prima data planeta Pluto (eu inca asa am invatat la scoala ca este planeta , nu pitica) 

am facut si un desen rapid la observatii, ca sa pot verifica si cu stellarium Obiectele vazute in 27 august cu dobsonianul meuA fost o experienta foarte faina! Multumesc Stefan Pop-Cot pentru invitaie! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Observatii Ianuarie-Februarie 2023

De cand fac observatii astronomice, nu imi aduc aminte de un ianuarie atat de innorat. Practic am reusit sa ies de 2 ori la stele, din car...