joi, 15 octombrie 2020

Ce "canta" Calea Lactee? Imaginea galaxiei noastre transformata in muzica

Calea Lactee este in centrul unui video incredibil al NASA care ne dezvaluie o reprezentare a sunetelor care s-ar auzi in galaxia noastra acum.

Prin sonificare, oamenii pot interpreta un set de date vizuale „ascultandu-l”. Dincolo de latura practica a metodei, cineva a avut meritul de a introduce in ecuatie o variabila care apare rareori in metodologia cercetărilor stiintifice: perspectiva artistica.

“Un nou proiect care folosește sonificarea transformă imaginile astronomice de la Observatorul de raze X Chandra și alte telescoape ale NASA în sunet. Aceasta permite utilizatorilor să „asculte” centrul Căii Lactee așa cum se observă în lumina cu raze X, optică și în infraroșu. Pe măsură ce cursorul se deplasează peste imagine, sunetele reprezintă poziția și luminozitatea surselor.”



duminică, 11 octombrie 2020

Observatii cu telescopul newtonian Seben 203/1000

In luna octombrie 2017, am achizitionat de pe forumul astronomy.ro, un telescopul newtonian SEBEN, apertura 203mm si focala 1000mm fara montura, doar tubul optic si inele de prindere. Montura dobson am confectionat-o eu (detalii despre constructie aici)
La inceputul anului 2018 am inceput sa fac observatii cu acel telescop, iar pana in momentul vanzarii catre noul proprietar la sfarsitul lunii septembrie 2020,  am folosit telescopul de 559 ori, vazand prin el 278 de obiecte Deep Sky si planete din sistemul nostru solar.

Telescopul SEBEN 203/1000 in ziua in care a ajuns la mine

La observatii cu telescopul

Alaturi de noul prorietar


Observatiile facute cu telescopul Seben:








joi, 1 octombrie 2020

Observatii luna Septembrie 2020, "lybar" , ocular nou si un sidewalk astronomy

Luna septembrie a debutat cu seri senine si cu seeing destul de bun si sa terminat cu multi nori, ploaie si vreme neprielnica observatiilor astronomice. Asa ca am reusit sa fac observatiile in serile de 4,5,6,8,9,10,11,15,21 si 22 septembrie. 


Pe parcursul lunii am observat:

15 stele duble

30 stele duble cu separatie mai mica de o secunda de arc

4 galaxii

3 nebuloase

20 de roiuri stelare deschise

5 roiuri sferice

16 stele carbon

Planetele Jupiter, Marte, Saturn, Uranus si Luna

Observatiile le-am facut de acasa, practic din centrul orasului, pe un cer deloc prietenos, mai putin cele doua iesiri cu astroclubul din data de 9 si 11 septembrie.


In data de 11 septembrie am organizat un "sidewalk astronomy" impreuna cu colegii de la  astroclubul "Galaxis". Detalii aici: 


Numar mare de participanti la actiunea astroclubului


Achizitia lunii a fost un ocular zoom Baader Hyperion 8-24 Mark IV, ocular pe car mi-l doresc de multa vreme. Am reusit sa il achizitionez de pe forumul https://www.astronomy.ro/forum/ , de la colegul Bogdan Bacila, caruia il multumesc si pe aceasta cale!




Tot in luna septembrie am confectionat un scaun pentru observatii "Lybar". Detalii la acest link

 



Lista cu obiectele observate (si reobservate) se gaseste mai jos.

Atentie deosebita a primit planeta Marte, care se aproprie de opozitie, detalii fiind vizibile prin telescop.

MARTE - captura cu telescopul de 304/1200 ,Zwo ASI224,cu ADC ,Barlow Televue 5x

22 Septembrie 2020. Foto: Balint Forro Eugen













 



 

Experiența Memorabilă de la Întâlnirea Anuală a Societății Astronomice Maghiare

Anul acesta am avut bucuria de a participa din nou la întâlnirea anuală a Societății Astronomice Maghiare (MCSE), care s-a desfășurat între ...