Alaturi de Bogdan la zbor (sus) si la stele (jos) |
Ne stim cu Bogdan Cincea, de prin 1998, cand ne-am inscris amandoi la Aeroclubul Traian Vuia , sectia planorism, si am stat in aceasi banca la cursurile teoretice specifice aviatiei, cum ar fi cursurile de meteorologie, cunoasterea aeronavei, instrumente de bord , navigatie si tot felul de materii de care nici nu imi amintesc exact , iar vara am urmat impreuna cursurile practice de zbor cu planorul, urmand sa petrecem foarte mult timp pe aerodrom si zburand in verile ce urmau. Suntem amandoi iubitori ai cerului, ori de dupa mansa aeronavelor cat si din spatele ocularelor. Bogdan a continuat pe drumul aviatiei, iar eu pe drumruiele muzicii, a economiei si astronomiei dar (nu ai cum sa nu ramai indragostit pe veci de zbor) in continuare interesat de aviatie. Intre timp am aflat ca si Bogdan are un telescop astronomic si este interesat de frumusetile universului. Se concretiza deci, momentul in care vom zbura din nou impreuna si vom face observatii astronomice, tot impreuna.
In octombrie 2022, s-a concretizat totul, pintr-un zbor cu aeronava lui Bogdan, un Piper 28 si a continuat peste o saptamana cu o sesiune de observatii pe un aerodrom privat din Remetea Mica , dupa aceea un nou zbor pe ruta Arad-Sibiu-Arad si o noua sesiune de observatii, de data aceasta la Grosii Noi.
Piper 28, aeronava cu ca am zburat |
Sibiu, vazut din aer |
Multe locuri faine pentru observatii |
Deva si cetatea |
locul nostru de observatii din padurea Ceala |
La ambele sesiuni de observatii, am folosit telescopul dobsonian marca "Omegon" , cu apertura de 203mm si lungime focala de 1000mm
telescopul folosit la observatii |
Prima sesiune de observatii, a avut loc pe 17.10.2022 la aerodromul din Remetea Mica. Cerul de la aerodrom, a fost chiar bun, astfel am facut un tur al celor mai spectaculoase obiecte vizibile pe cerul noptii in aceasta perioada, si am decis sa revenim la locatie pentru observatii, dar si in sa organizam diverse actiuni de aviatie si astronomie (voi reveni cu detalii)
Am observat :
Stelele duble Alcor Mizar, vizibile si cu ochiul liber celor cu vedere de vultur si dubla Albireo din constelatia Lebada.
Roiuri deschise: Roiul dublu din Perseu, NGC663, Caroline`s Rose, ET Cluster, M34, Pleiadele, M37, M52
Roiuri sferice M13, M15
Nebuloase planetare (stele ajunse la capatul vietii) M57, M27, Helix
Ramasita de supernova : Veil Est si Vest
Galaxii: M31-32-110, M33, NGC891, M74 si M81-82 in acelasi camp vizual, ce i-a placut cel mai mult lui Bogdan
Planetele Jupiter si Saturn
A doua sesiune, a avut loc in 20.10.2022, dupa zborul pe ruta Arad Sibiu, in locatia Grosii Noi, pe care l-am vazut si din aer, la intoarcere spre aeroporul Arad.
La Grosii Noi, jud. Arad, cerul este Bortle 2, conform situlu https://www.lightpollutionmap.info/
Odata ajuns la locatie, te cuprinde un sentiment ciudat, prin care ai impresia ca multitudinea de stele urmeaza sa se prabuseasca peste tine, iar pana acuma toti care au fost noaptea la observatii in locatia respectiva, au exclamat WOW, la iesirea din masina. Intr-adevar cerul este impecabil, iar prin telescop, totul este cumva de nedescris.
Si de data asta am folosit dobsonianul de 203/1000, iar Bogdan a adus binoclul de 50mm.
Aici exista o lista cu ceva mai lunga de obiecte observate, dar timpul a trecut cu observarea in detaliu a obiectelor, care se vad in asa fel, doar la un cer Bortle 2. Am mai avut vizitatori si gasca mea de prieteni, Andrea, Oliver si Tomi, la fel incantati de minunatul cer instelat.
Am observat galaxiile
M101, M51-NGC5195,NGC891, M81-M82 (in acelasi camp vizual),NGC3077, M33 si galaxia Andromeda cu galaxiile satelit M32 si M110.
Ramasita de explozie a unei supernove, nebuloasele Veil Est si Veil Vest din constelatia Lebada, Crescent nebula, tot din constelatia Lebada, M1- ramasita de supernova din constelatia Taurul
Nebuloasele planetare (stele ajunse la capatul vietii) M27,M57,M76 si Helix
Roiurile deschise NGC206 (roi deschis in Galaxia Andromeda!) ,NGC869/884 ,Stock 2 ,NGC663, NGC7789
Roiurile din Auriga M36 - M37 -M38, M34 ,M45 ,NGC457
Roiurile sferice M56 si M13
Planetele : Jupiter , Saturn si Marte
Am incheiat sesiunea de observatii pe la ora 12, dupa ce a inceput sa inghete umezeala de pe telescop si de pe oglinda secundara.
Conlcuzia acestor sesiuni de zbor si de observati, a fost ca nu ai cum sa nu iubesti cerul. Pe acolo zboara avioanele si acolo sunt si stelele
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu