marți, 4 iunie 2019

Scorpionul si Balanta la observatii. Doi prieteni la stele

In seara de duminica, 2 iunie 2019, vazand ca cerul a devenit senin dupa cateva saptamani de nori frig si ploi, am decis impreuna cu prietenul meu Dunai Attila, sa iesim  pe un camp din padurea de langa oras, mai precis langa lacul Maltaret. Cu Attila am mai facut observatii anul trecut, pe atunci "starul" serii a fost planeta Jupiter si micutul Marte care se apropia pe vremea aceeaa de marea opozitie. Cam de atunci ne tot propunem sa iesim din nou la stele impreuna.



Neasteptandu-ma deloc la vreme senina,chiar si prognozele meteo aratau nori,  nu am pregatit telescopul mare, un newtonian Seben cu apertura de 203mm si distanta focala de 1000mm, ci am apucat in graba noua luneta Celestron 102/500 si Makstovul ETX90/1250. Seeingul nu a fost grozav dar macar nu au fost nori

    Celestron 102/500                           Maksutov ETX 90/1250


In cursul serii ,am ramas impresionat de calitatea lunetei Celestron 102/500 dar si de utilitatea acestuia. Imaginile au fost deosebit de clare, iar grosimentul  maxim de 62x sa dovedit arhisuficient pt obiectele observate, inclusiv pt Jupiter si Saturn, iar campul vizual generat de aceasta luneta a fost extraordinar de generos. Planetele au fost cu contrast ridicat, iar aberatiile cromatice nesemnificative.

In mare parte a serii am observat roiuri globulare din constelatiile Scorpionul, Ofiucus, Coada sarpelui, Cainele de vanatoare ,Hercule (Messier 3,4,5,10,12,13,62,80,107)
"...Un roi globular este o colectie sferica de stele care orbiteaza in jurul centrului galactic, ca un satelit natural....
Stelele din componenta roiurilor globulare, sunt foarte strans legate intre ele prin gravitatie, densitatea stelara fiind foarte mare pe unitatea de spatiu si ea crescand de la periferie catre centru. Aceste proprietati confera roiului forma de glob sau sfera, de unde deriva si numele de “roiuri globulare..... (Irimia Teodorian)



Am observat si  trei galaxii din constelatia Carul Mare (Messier 51,81,82)

nebuloasa Inel (M57) din constelatia Lira


 si trei stele duble, anume, ZUBEN, ALBIREO si COR CAROLI


Pe parcursul serii am tot observat si reobservat planeta Jupiter, iar pe la sfarsitul sesiunii de observatii Attila a putut vedea cu ohii lui planeta Saturn live prin ocular.

Conditiile atmosferice (umezeala, transparenta scazuta, atmosfera tulbure) nu ne-au permis sa testam telescopul Maksutov ETX90 la capacitate maxima, astfel acest instrument a stat mai mult in standby.

A fost o serie de observatii reusita, cu privire spre sud, avand in fata noastra constelatiile scorpionul si balanta, care intamplator sunt si semnele noastre zodiacale







Un comentariu:

  1. Armand

    Felicitari si tie si lui Attila , ati avut parte de o sesiune de observatii foarte reusita.
    Astept cu mare interes sa citesc in viitor alte asemenea rapoarte de observatii,Mircea

    RăspundețiȘtergere

Scoala altfel, Februarie 2024

" Scoala altfel " și "Săptămâna verde" sunt două programe educaționale organizate în școli. Ambele programe reprezintă o...