marți, 23 octombrie 2018

Reviewurile binoclurilor mele partea 2



Reviewurile binoclurilor mele de catre Dorin Angelescu (prima parte aici)

Materialul de mai jos este preluat de pe forumul de astronomie astronomy.ro si este un review facut de dl. Dorin Angelescu aka Dbird


Review binoclu CZJ Jenoptem 8x30W 





Un binoclu clasic, o veritabila capodopera in domeniu care rezista cu brio timpului si face fata si in ziua de azi mai tinerilor sai competitori. Modelul testat este fabricat in 1967-1977, o perioada de varf a acestor modele. Practic nu cred ca mai trebuie sa scriu ci va fi sufficient sa va trimit sa cititi review-ul fratelui lui mai batran Deltrintem 8x30, intr-o oarecare masura un frate geaman. Deci plecand de la :
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=126917#126917 

ma voi limita in a relata diferentele dintre cele doua emisii.
Practic seria Jenopterm 8x30 apare imediat dupa Deltrintem 8x30 dar la un pret substantial mai mic. Calitatea imaginii , identica la ambele modele, a creat suspiciuni in mod deosebit fata de Deltrintem, despre care instant s-a banuit ca avea un pret exagerat artificial. Cei de la CZJ nu au raspuns niciodata la aceasta intrebare. Cert este insa ca vanzarile au crescut foarte mult vis a vis de acest model, la vremea lui.
Intr-adevar, optic si mecanic vorbind, pe dinafara, cele 2 modele sunt identice. Totusi la o comparare extrem de atenta observam la Jenoptem o frecventa de aparitie mai mare a “fantomelor” in traseul optic. Practic excluzand “reflexia circulara” , din acest punct de vedere Jenoptem pare identic mai degraba cu IOR nr.4 8x30. Aproape insesizabila, si nu deranjabila dar exista optic vorbind aceasta diferenta fata de Deltrintem. Daca intial ai avea tendinta sa dai vina pe tratamentul antireflex, cum as fi tentat in cazul IOR, aici nu este vorba de asta, straturile fiind dense frumoase albastre cu mov, atat pe ocular cat si pe obiective. Inclusiv prismele (urmatorul candidat la banuieli) sunt frumos tratate antireflex. Marele mister , cred, ca poate fi observat in interior. Caci o data desfacut ramai putin surprins de solutia tehnica a traseului optic. Practic cam toate piesele in afara de corpul port prisme (Al) si inclusiv cele din traseul optic sunt piese din siluminiu, piese care in mod clar au fost turnate cu matrite de precizie. CZJ a eliminat procedurile de prelucrare manuala la mai toate partile componistice ale binoclului. Piesele turnate necesitatnd probabil doar mici ajustari. Creste productia si se micsora pretul, intr-o perioada cand acest model se vindea foarte bine. Dispar complet depunerile de vopsea neagra mata, uluitoare ca si calitate la Deltrintem, dar la randul ei probabil destul de scumpa si mancatoare de manopera. In spate tuburile de ghidaj ocular sunt de asta data lungi si intrand in contact cu decupatura prismelor elimina total lumina parazita laterala. Dar acest tub mizeaza pe coloritul gri al siluminiului, si acesta nu cred ca este la fel de bun impotriva “fantomelor” ca si vopseaua initiala. Simetric pe intrare, Zeiss revine la Solutia anilor 40, respectiv lungirea tuburilor conice din spatele obiectivelor pana la decupatura prismelor. Aici insa tubul ramane din plastic negru. Din nefericire este negru lucios, si desi prezinta canale circulare destul de dese pe toata lungimea lui, as spune ca totusi mai lasa loc la sus amintitele fantome. In schimb capacelele de pe prismele din fata dispar cu tot cu frumoasa vopsea de la modelele Deltrintem, prismele ramanand complet descoperite. Garniturile capacelor de protectie ale corpului port-prisme sunt la randul lor in continuare prezente dar de asta taiate din vinilin ieftin rizat. Raman totusi la oculare garniturile de cauciuc exterioare. Vopseau interioara este data mai in graba, poate chiar o linie automata caci sunt clare diverse erori de pozitionare a piesei in jetul de vopsea. In ansamblu as banui in spate, o strategie de vanzari specifica as spune mai mult stilului nostru modern, in care inginerul proiectant este biciuit sa micsoreze costurile si sa mareasca productia cu obstinatie, financiarul castigand neconditionat.
Optica in sine este identica cu Deltrintem, ocular cu 5 lentile si obiective cu dublet. Depunerile sunt la randul lor identice.
Acum nu trebuie sa intelegeti ca acest binoclu nu este o reusita , doamne fereste, el este si ramane acelasi etalon in zona 8x30 ca si pana acum. Diferentele mentionate , fiind greu de observant si mai ales necesitatnd o comparatie directa intre cele doua modele. Si daca tot comparam, am observat totusi ca intre Jenoptem 8x30 si IOR 8x30 , in conditii de seara/amurg, exista o diferenta de lumina in favoarea primului. Acest lucru nu il observasem pe lumina de zi in testele anterioare.
In final un binoclu excelent , care a scris istorie, si inca, dupa cum vedeti, mai scrie , probabil un “must have”, un multitasking acoperitor a tuturor activitatilor binoculare inclusiv astronomia.



Review binoclu Dominant 15x50






Un binoclu german 100%. Lucrat superb, extrem de ingrijit avand fiecare reper pus acolo unde este locul lui, fara a economisi nimic. Si totul finisat perfect. Sticla Schott, cu depuneri dense albastre si indigo ar duce cu gandul la un Zeiss. Totusi depunerile nu sunt Zeiss respectiv tenta lejer galbuie nu exista. Cum ziceam o optica si o mecanica impresioanta de foarte buna calitate. Optic am putut sa il compar cu CZ Pentekarem 15x50 si singurele 2 diferente tin de : lipsa nuantei galbui si un camp visual mai mic decat CZ. In rest calitate optica identica. Lipsa campului wide (comparativ cu CZ) este compensata de o claritate impresionanta pe margini, zona de neclar find undeva la 10 % de margini. Nu apar irizatii in contralumina. Definitie , lumina si contrast foarte bune este adevarat in contrextul in care acest binoclu avand anul de productie undeva in 1970-1974, a fost tinut intr-o conditie perfecta (probabil nici nu a prea fost folosit).

Date tehnice:

Diametru obiectiv [mm]: 50
Magnificatie [x]: 15
Camp vizual [grade]: 3.5
Camp liniar [m/m]: 61/1000
Prisme: BaK-4/Porro
Greutate [g]: 1007 grame
Dim. Gabarit la maxim: H=220mm; L=200mm; G= 62mm
Montare pe Tripod: Nu
Focus: central
Utilizare cu ochelari: Da prin desurubare aparatori de bachelita.

Interesanta este forma constructiva, fiind utilizata o focala lunga la obiective ceea ce lungeste mult inaltimea binoclului (am atasat si o poza comparativa cu Pentekarem). Este ceea ce ne am fi asteptat sa fie un 15x60 mai degraba ca si gabarit. Daca este un castig din punct de vedere optic nu am putut sa imi dau seama, dar din punct de vedere sustinere din mana, acesta lungime ceva mai mare da posibilitatea sa echilibrezi foarte bine acest binoclu in mana si sa il poti folosi destul de bine fara trepied. Bine inteles ca pentru a obtine tot ce poate optica sa , in regim astro, este de preferat un trepied. Binoclul nu are surub de trepied, fiind necesar in acest scop un adaptor pe jugul central. Stelele sunt punctiforme frumos colorate distinctiv (din punct de vedere strict al coloritului este mai spectaculos decat, omologul lui, CZ).

Un binoclu utilizabil atat terestru cat si astro (in cazul astro cu trepied este ideal), un binoclu foarte corect proiectat si executat si in final un binoclu recomandat cu caldura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scoala altfel, Februarie 2024

" Scoala altfel " și "Săptămâna verde" sunt două programe educaționale organizate în școli. Ambele programe reprezintă o...