duminică, 3 decembrie 2017

Reviewurile binoclurilor mele de catre Dorin Angelescu



Materialul de mai jos este preluat de pe forumul de astronomie astronomy.ro si este un review facut de dl. Dorin Angelescu

Binoclu CHAMPION 10x50





Un japonez 100% , sticla, mecanica si concept. Fabricat undeva la sfarsitul anilor 70, este un clasic 10x50 japonez cu sticla BK7. Este insa o generatie ce are acoperiri mai apropiate de cele germane. Astfel pe ocular intalnim putin mov-indigo si albastru acesta din urma fiind insa mai inchis la culoare decat am fi obisnuiti. Obiectivele sunt acoperite doar cu antireflex albastru inchis. Niste acoperiri nu foarte dense dar de buna calitate care isi fac treba ok, imaginea fiind foarte luminoasa, contrastul excelent si o foarte buna definitie. Coloritul este natural, si nu apar irizatii in contralumina. Practic ne putem intoarce la luminozitate cu observatia ca acest model are prisme foarte mari si diametrele optice de trecere intre ele pe masura. La versiunile japoneze 10x50 nu am mai intalnit decat un singur model cu diametre si prisme mai mari (fabricat prin sfarsitul anilor 60 de Revue). Prismele sunt la fel de mari si in fata si in spate. Cu tot dezavantajul celor 1031 grame trebuie ca recunosc ca imi place acest model si in general modelele unde prismele sunt generoase, fara economie. Binoclul are o zona de clar pana la circa 20 % de margine si un unghi vizual normal de 5,3 grade. Din cate stiu wideul la japonezi in acea perioada incepea de la 6,5 grade (in timp ce la germani incepea de la 6 grade) deci nu idea unui unghi mai mare este intersanta ci faptul ca in general un binoclu japonez 10x50 care are mai mult de 5 grade (chiar daca este 5,2) va avea o cale optica mai mare in diametru si un efect de tunel mai redus (fata de clasicile 5 grade). Deci un plus si pentru modelul prezentat, insotit si de un eye relief extrem de mare ce permite utilizarea lejera cu ochelari de vedere , mai ales ca aparatorile din bachelita de pot la randul lor desuruba lasand cale libera spre ocular. O mecanica clasica japoneza foarte fina si coerenta care in ciuda anilor isi mentine maniabilitatea (binoclul a fost in prealabil trecut print-o reconditionare completa (curatare, indepartarea vaselina veche si inlocuirea cu alta noua, schimbare piesa centrala prindere brate oculare, curatare elemente optice si in final recolimare la remontaj).


Date Tehnice:
- Diametrul lentilelor obiectiv: 50mm
- Puterea de apropiere (Grosisment): 10x
- Camp vizual real (grade): 5,3grade
-Acoperire suprafete optice: acoperiri antireflex MC , mov-ingigo si albastru inchis pe oculare si albastru inchis pe obiective.
- Sistem Prisme : Porro
- Material prisme: sticla BK7
- Masa:1031grame
- Posibilitate montare pe trepied: Da (cu surub atipic)


Binoclul dispune si de posibilitatea montarii pe trepied avand un filet interior mare atipic in partea din fata in interiorul tubului central.

In regim astro se comporta foarte bine, se disting culorile stelelor, si acestea din urma sunt puntctiforme. Traseul optic nu prezinta reflexii circulare sau de alta natura si exista o delimitare ferma intre campul visual si interiorul traseului optic.


In final un model recomandat cu caldura , utilizabil in toate regimurile dorite, in zona 10x50.


As dori sa revin putin la o idee relativ tangenta la rewievurile mele cu dedicatie in special pentru mai tinerii sau mai proaspetii nostrii colegi:

Toate recomandarile si observatiile mele aferente unui anumit model, sunt valabile in contextul in care el a fost in prealabil reparat , reconditionat, modificat (dupa cum a fost cazul , pentru a fi adus in parametrii normali) si sunt valabile pentru modele similare (motiv pt care postez si poze) care la randul lor sunt in parametrii normali de functionare!

In general am cam scris ce anume am reparat sau modificat la respectivul model dar poate exista rewievuri unde am omis sa spun acest lucru. Respectiv nici eu nici alti colegi care va prezinta alte intrumente optice nu pot garanta calitatea efectiva a modelelor similare vandute pe piata. Putem garanta ca "la baza", instrumentul respectiv a fost unul bun si ca daca posesorii lui de-a lungul timpului nu l-au distrus/stricat, el este un instrument bun.



Binoclul REVUE 8x40










Un binoclu deosebit. O productie japoneza (mecanica si acoperiri) combinata cu optica Carl Zeis (BK7). Un binoclu lucrat extrem de ingrijit atat optic cat si mecanic. Optica de o claritate si definitie deosebita este acoperita din abundenta cu un strat albastru si mov, dens, multicoating (exista doar o reflexie alba). Oculare Erfle identice cu cele de la deltrinem 8x50 cu diamteru mare (20mm) si un unghi deosebit de mare (9 grade !). Si chiar sunt toate 9
Date tehnice:
Putere de marire = 8x
Diametru obiectiv = 40mm
Diametru ocular = 20mm
Sticla = BK7 (Carl Zeiss)
Acoperiri multi coated albastru si indigo
Camp vizual = 9 grade (158m la 1000m)
Folsire cu ochelari = posibila prin pliere parasolare
Fara surub de prindere pe trepied
Coloritul este foarte natural, putin amplificat dar nu atat de mult ca si la Deltrintem 8x30 (nu am putut rezista si le-am comparat). Lumina este cu foarte putin mai multa decat la Detrintem. Un binoclu deosebit de reusit. Corpul este integral metallic, exceptie facand parasolarele de caucuiuc de pe ocular (pliabile) si capacele terminale de protectie de pe obiective care sunt tot din cauciuc. Are de asemenea , spre deosebire de confratele lui german si suruburi de colimare. Si ca o paranteza, plierea ocularelor dezvaluie cu adevarat unghiul foarte mare intr-o senzatie deosebit de placuta , parand ca nu exista tub negru aproape de loc (un fel de invers al efectului de tub) ! Ferm in comenzile de reglare se comporta admirabil direct proportional cu lucratura deosebit de ingrijita. Rar se mai intalnesc astfel de bijuterii. Definitia imaginii este foarte buna. Contrast excelent.
Zona de claritate este identica cu Deltrintem pe timp de zi (insesizabila). In mod astro nu am avut pozibilitatea sa il testez deocamdata. Dar cel mai probabil va fi ok, si vom avea inclusiv un colorit diferentiat pe stele.
In concluzie un binoclu demn de incredere in limitarile lui de fabrica (8 x 40!). Un binoclu pe care il recomand.
Doar ca o mica paranteza (exista o multime de binocluri , mai noi, cu titulatura REVUE care nu au nici o legatura cu firma japoneza sau germana, deci priviti cu atentie modelul din poza, pentru acesta putem gira un punctaj bun , pentru restul mai este de testat). Printre altele verificati aplica rotunda din spatele binoclului. Ca sa fie sticla Zeiss si manufacturat in japonia , trebuie sa scrie Japan spatiu litera cifra cifra si diamertal opus pe invers cifra, punct, cifra cifra cifra cifra. Dar va trebui sa priviti cu atentie si la detalii caci din nefericire aplica rotunda se poate scoate si pune la loc foarte usor cu surubelul central, deci se poate inlocui.



2 comentarii:

  1. Daca esti dragut Armand te rog sa corijezi greseala mea, respectiv in fraza "Un binoclu deosebit. O productie japoneza (mecanica si acoperiri) combinata cu optica Carl Zeis (BK4)" de la Revue 8x40
    sa inlocuiesti BK4 cu BK7 ... Multumesc! Dorin

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut! :)
    Imi poti trimite te rog o poza pe mail, a aplicei din spate a binoclului Revue 8x40 sa vad cum arata un original?
    alpina2024@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Experiența Memorabilă de la Întâlnirea Anuală a Societății Astronomice Maghiare

Anul acesta am avut bucuria de a participa din nou la întâlnirea anuală a Societății Astronomice Maghiare (MCSE), care s-a desfășurat între ...