vineri, 28 iunie 2024

Explorând universul. Experiențe pentru copii în patru evenimente de popularizare a astronomiei

Săptămâna trecută am participat la patru activități de popularizare a astronomiei: două în cadrul unui program de finanțare pentru proiecte educative și două prezentări în tabere, astfel peste 300 de copii au avut privilegiul de a se apropia mai mult de tainele universului.




1. Științescu cu Stelele la Sat (20 și 24 iunie 2024)
Asociația “Pro Ghioroc Ma-Gyorok” a fost câștigătoare a programului de finanțare Științescu Timișoara, implementat de Fundația Comunitară Timișoara pentru proiecte educative în domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică). Acest program își propune să cultive pasiunea elevilor cu vârste între 6-19 ani pentru aceste arii.
Primul atelier s-a desfășurat la Școala Gimnazială Satul Nou, județul Arad, unde elevii au participat la o "Călătorie în tainele universului" cu ajutorul meu, în calitate de mentor Științescu. Copiii au fost fascinați de imaginile despre nașterea unei stele, formarea planetelor și ciclicitatea din univers, în timp ce le prezentam informațiile într-un mod jucăuș și captivant. Partea teoretică a fost urmată de un joc de quiz, iar elevii au confecționat cadrane solare din hârtie și au învățat cum să le folosească. Experiența a fost îmbogățită cu construirea unor telescoape solare și a unui proiector solar.

Cel de-al doilea atelier a avut loc la Școala Gimnazială Olosz Lajos, din localitatea Adea, județul Arad, cu aceeași "Călătorie în tainele universului". Elevii au urmărit imagini despre formarea universului și au participat la activități practice similare, confecționând cadrane solare și construind telescoape și proiectoare solare. Profesorul de fizică le-a explicat principiile lentilelor și utilitatea lor în diverse domenii.
Deși ambele zile au fost caniculare, copiii au plecat acasă bucuroși și mulți dintre ei și-au schimbat perspectiva asupra științelor, considerându-le un domeniu fascinant în care își pot construi o carieră. Mulțumim Fundației Comunitare Timișoara pentru încrederea și suportul acordat.
Proiectul "Științescu cu Stelele la Sat" este finanțat prin Fondul Științescu Timișoara, implementat de Fundația Comunitară Timișoara, finanțat la nivel local de Hamilton Central Europe și de Fundația Bosch România, la nivel național de Romanian-American Foundation și susținut de Federația Fundațiile Comunitare din România - FFCR.

2. Tabăra creștină din Olari (26.06.2024)
Am fost invitat la evenimentul "Săptămâna Biblică" la Biserica Reformată din Olari, unde le-am vorbit copiilor despre univers. Am călătorit împreună prin cosmos, observând Soarele cu un telescop solar și explorând universul prin realitatea virtuală. Copiii au fost încântați să țină în mâini bucăți de meteoriți adevărați și să afle tainele cosmosului. Entuziasmul și curiozitatea lor au transformat această experiență într-una de neuitat.

3. Tabăra Leisure Garden, Arieșeni (26.06.2024)
Pot spune că aceasta este tabăra mea preferată, fiind a doua oară când particip. Copiii sunt extrem de curioși și activi. Anul trecut, în această tabără, a luat naștere ideea brandului "Astronoman" (detalii aici). Deși condițiile meteo nu au fost ideale pentru observații solare și stelare, am transformat livingul taberei într-un spațiu de explorare cosmică. Am călătorit prin univers, ne-am jucat cu inducția electromagnetică, am analizat meteoriți la microscop și am discutat despre misterele cosmosului. Punctul culminant a fost quiz-ul online pe Slido.com, care a avut un mare succes. Chiar dacă norii ne-au împiedicat să observăm cerul prin telescop, am privit vârful brazilor de pe dealul din față și am explorat universul prin realitatea virtuală. Copiii au fost încântați și sunt sigur că voi găsi o ocazie să le arăt minunile universului și prin telescop


 Științescu cu Stelele la Sat , Satu Nou, 20 iunie 2024






 Științescu cu Stelele la Sat , Adea,  24 iunie 2024




Tabăra creștină din Olari, 26.06.2024



 Tabăra Leisure Garden, Arieșeni, 26.06.2024












 



Experiența Memorabilă de la Întâlnirea Anuală a Societății Astronomice Maghiare

Anul acesta am avut bucuria de a participa din nou la întâlnirea anuală a Societății Astronomice Maghiare (MCSE), care s-a desfășurat între ...