luni, 28 octombrie 2019

Observatii 20-26 octombrie.

In saptamana 20-26 octombrie, vremea a fost buna. Fiind si perioada de dupa Luna plina, am decis sa fac observatii astronomice in serile in care timpul imi permitea.

Luna,  23.10.2019. Foto: Torma Csaba

Astfel in 20 octombrie, Luna rasarea la ora 23.16 dar pana pe la miezul noptii nu sa prea facut simtita pe cer. Impreuna cu colegii de la astroclub, am participat la o sesiune de observatii pe malul lacului Maltaret, la locul de observatii deja consacrat.

In aceasta sesiune, ce a tinut de la ora 19 pana  in jurul miezului noptii, au fost observate  37 de obiecte ceresti. Raportul de la aceea sesiune aici!


In 22 octombrie am iesit din nou la observatii. Am incercat sa gasesc un alt loc de observatii la Est de oras, dar negasind un loc suficient de intunecat am decis sa ma duc totusi la locul de observatii de la balta Maltaret.

Scopul principal al iesirii a fost completarea listei de 100 duble (click aici pt fisier) al American astronomical league, in special steaua Gamma din constelatia Cetus, o dubla ce necesita marire de peste 200X pentru a fi rezolvata. In acest scop am imprumutat o lentila barlow de 3X, iar impreuna cu un ocular Plossl de 6mm am obtinut o marire de 250X pe luneta Celestron 102/500. Limita teoretica maxima pentru acest telescop este de 205X dar s-a descurcat si la 250X. Imaginea nu a mai fost la fel de clara de exemplu pe Saturn sau alte obiecte, dar la dublele la care trebuie insistat si fortat la maxim totul...merge.  Gamma Ceti, sa lasat greu, ori atmosfera fiind destul de agitata, ori marirea prea mare,  dar pentru cateva a cedat momente sa separat bine.
In seara asta am mai completat 3 duble din aceasta lista, scorul momentan fiind de  88 de duble rezolvate din 100, acesta fiind in curand a doua lista observationala completata.

Gamma Ceti. Magnitudine 3.5 si 6.2. Separatie 2.1"


Gasici aici multe programe observationale interesante de la America astronomical league. Programul Messier, pe care l-am completat intr-un an si ceva, e un "must do" pentru orice astronom amator.

Revenind la sesiunea din 22.10.2019, au fost si succese si esecuri. Am avut dificultati in a identifica constelatia Lynx (rasul) care era exact deasupra orasului in aura luminoasa, astfel nu sa vazut in ea nici macar o steluta cu ochiul liber. Greseala mea a fost ca m-am bazat exclusiv pe cautoatorul cu punct rosu. Concluzia e ca la urmatoarea sesiune voi duce si cautatorul optic. Red dot finderul este foarte util impreuna cu o harta si in cazul in care langa obiectul cautat exista stele vizibile cu ochiul liber.
Este foarte usoara orientare pe cer cu ajutorul unui cautator cu punct rosu. Trebuie doar suprapus steaua cautata sau zona vizata de pe cer cu punctul rosu vazut in cautator. Este foarte util folosirea in paralel a cautatorului cu punct rosu si a cautatorului clasic optic. Cu red dot finderul se aproximeaza zona cautata, iar cu cautatorul optic se face cautare de precizie.


Pe la miezul noptii s-a aratat si galaxia  M77 care sa vazut clar (adica sa vazut ca e altfel ca restul stelelor, parea mai defocalizat, mai difuz nicidecum ca o galaxie mare si luminoasa). Dar fiind un obiect pe care am ocazia sa il vad rar, m-am bucurat mult.



Steaua variabila Mira din constelatia Ceti era la o faza spre maxim, pentru ca era vizibil cu ochiul liber cu o magnitudine de aproximativ 3. Nu fac observatii de stele variabile (inca) asa ca nu stiu exact care sunt fazele lui Mira si nici sa estimez exact magnitudinile. Stiu doar ca perioada este de aproximativ 333 de zile, si este vizibil cu ochiul liber la faza maxima - spre maxima.

Toamna asta, prima data am reusit sa ma "reintalnesc" cu cele 3 roiuri preferate de ale mele din constelatia Auriga, fiind vorba de Messier 36, 37 si 38, si cu marea nebuloasa Messier 42 din constelatia Orion.

Am ramas la observatii pana pe la ora 1:00 dupa care am ridicat tabara si am incheiat o sesiune zic eu reusita de observatii.

Lista obiectelor observate in 22 octombrie se gaseste in lista de mai jos:

EPSILON LYRAE lyr dubla
52Tau Tau dubla
Chi Tau Tau dubla
62Tau Tau dubla
Alpha Piscicum Pis dubla
Gamma Cet cet dubla
Mira Cet cet dubla
Chi Cet cet dubla
STRUVE 747 ori dubla
M77 cet galaxie
M42 ori nebuloasa
NGC752 and roi deschis
M45 Tau roi deschis
M36 aur roi deschis
M37 aur roi deschis
M38 aur roi deschis
TRAPEZIUM ori roi deschis


Joi, 24.10.2019,am iesit din nou la observatii, de data asta in curtea casei din centrul orasului, astfel am dedicat seara stelelor duble si testari telescopului Meade Etx 90 la care i-am facut cateva inbunatatiri. I-am fixat RDF-ul c acesta sa nu se mai miste ca inainte si i-am improvizat si monutura cu cautator optic, iar telescopul a primit si un "dew shield" impotriva condensului.

Telescopul Maskutov Meade ETX90
Conditiile nu au fost deloc ideale, poluarea luminoasa fiind mult mai mare decat inaintea instalarii noilor becuri pentru iluminat public cu led.
Am reusit sa rezolv 19 stele duble si m-am chinuit cu alte aproximativ 7 duble pe care nu am reusit sa le rezolv "fara dubii", asa ca am decis sa nu le trec la rezolvate.

Steaua Eta din constelatia Perseu a devenit obiectul cu nr. 1000 in lista mea de observatii. Bineinteles din aceasta lista cateva obiecte sunt vazute de mai multe ori asa ca mai dureaza pana ma pot mandri cu 1000 de obiecte observate :)

Steaua dubla ETA din Perseu.
Steaua se afla la 1330 de ani lumina 

Lista dublelor observate si rezolvate in aceasta sesiune de observatii:

Epsilon Lyra lyr dubla
Gamma And and dubla
Pi Andromeda and dubla
STT256 and dubla
Lambda Ari ari dubla
Gamma Ari ari dubla
Theta Aur aur dubla
41Aur aur dubla
Alpha Cas cas dubla
ETA CASIOPEA cas dubla
ALBIREO cyg dubla
DELTA CYGNI cyg dubla
STF2486 cyg dubla
26Cyg cyg dubla
Eta Pegasi peg dubla
Gamma Persei per dubla
STF331 per dubla
Eta Persei per dubla
Iota Triangulum tri dubla

In seara de 25.10.2019, am iesit din nou la locul de observatii de la balta Maltaret. Am fost insotit de 2 colegi de la astroclub.
Deja era suficient de frig afara, asa ca m-am imbracat gros :)

In prima parte a serii, am facut observatii impreuna cu Ionel si Daniel, dupa care incepand de la miezul noptii pana la aproximativ ora 3:00, am ramas sa fac observatii si din  lista de duble American leauge pe care am completat-o in proportie de 97%. A mai ramas de observat 3 duble, anume Epsilon CMA, N Hydrae si k Puppis. In urmatoarele zile, daca vremea va tine cu mine termin aceasta lista.

Foarte greu am reusit sa rezolv 38 LYN, acesta fiind aproape de orizont , intr-o atmosfera tulbure, iar dubla este destul de stransa. In rest nu am intampinat greutati prea mari in a rezolva dublele. Incredibil de bine se "descurca" luneta Celestron 102/500, pur si simplu ador acest intrument.

Steaua dubla 38LYN din constelatia "Rasul", o dubla cu separatie de 2,6"

Lista obiectelor vazute la aceasta sesiune de observatii se gaseste mai jos:

M2 aqu roi sferic
EPSILN LYRAE lyr dubla
PolARIS umi dubla
ETA CASIOPEA cas dubla
12LYN lyn dubla
GAMMA Ari ari dubla
ALCOR-MIZAR uma dubla
32ERI eri dubla
55ERI eri dubla
CASTOR gem dubla
38ERI eri dubla
OSIGMA ORI ori dubla
LAMBDA ORI ori dubla
DELTA ORI ori dubla
EPSILON MON mon dubla
STF855 Ori dubla
BETA MON mon dubla
GAMMA LEP lep dubla
ZETA CNC cnc dubla
M33 tri galaxie
M57 lyr nebuloasa
M27 vul nebuloasa
M15 peg roi deschis
NGC752 and roi deschis
MELOTTE 20 per roi deschis
M103 cas roi deschis
M34 per roi deschis
NGC2244 lic roi deschis
M44 cnc roi deschis
MIRA Cet cet stea variabila



Experiența Memorabilă de la Întâlnirea Anuală a Societății Astronomice Maghiare

Anul acesta am avut bucuria de a participa din nou la întâlnirea anuală a Societății Astronomice Maghiare (MCSE), care s-a desfășurat între ...